Wednesday, August 1, 2018

i'm coming back ^_^

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalamualaikum... lamanya nda update blog...mau dekat 2 tahun..bersawang sangat da ni blog si irsa alwani ni..hahaha. Ni pun update blog sambil tgok ceta hindustan..tgok live je TV2 J ermm.. nothing mau di taip jua sebenarnya ni..sekadar “come back” je ni mau update blog. Terbuka blog pun gara2 teringat pula blog sdri lepas buka web sorg blogger ni.. si irsa alwani ni join contest la kunun katakan.. contest untuk dapat sampel kit produk Hiruscar.

Nak ceta jugak, produk ni bagus untuk sapa yang berjerawat macam si irsa ni,.. Cuma harganya pun lumayan jugak la bagi irsa yang tanam anggur ni..hihi J memandangkan muka si irsa sekarang ni mengalami “BREAKOUT”..nak try jua contest tu. Memikirkan mua breakout ni blh stress nya urg berunai..kn beuri sja nda bah.. ^_^ msuk hr ni 4hari nda basuh mua sama pencuci mua.. guna ais ja ta. Nanti irsa buat new entry pasal mua breakout ni la..tunggu pulih dulu la aa mua ni..mun nda cmna mau bg tu petua ais.

Okla, sampai di sini sja la ar..salam sayang dr si irsa alwani..kan nyambung meliat Hindustan ar..bari sadih cetanya Dhadkan atu..hihi.. babai J



Thanks sudi baca..from me with love.



Wednesday, September 21, 2016

NEW BUSINESS


بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalaamualaikum... Salam rindu dari si irsa alwani. Entry kali ni bertajuk "NEW BUSINESS"... hihihi... Kali ni mau cerita pasal bisnes baru si irsa..dalam kata erti len..produk terbaru lg dari irsa_alwani...
TADAAAAAA.......................



ni la produk terbaru si irsa_alwani, jus kordial...setakat ni ada 7 perisa...bluehawai, epal hijau, red punch, mangga, kiwi, strawberi dan blueberry...

harga satu botol (500ml) ni murah je..RM3.50..hihi..yg pasti..sedap..lg sedap minum campur ais ...slurrrppppp ..hee.. antara perisa yg mjadi favourite red punch & epal hijau..

Ok la sampai di sini sja..erm...sejak kebelakangan ni..jarang pula nak bcakap...menaip skg pn mcm malas..mood "diam" telah menguasai diri agaknya...(eh pasai apa cheq ckp malayah ni)..ahahaha..sllu "berunai" di taip bah...ok fine..stop.

Thanks...with love.

Monday, September 19, 2016

MINGGU TERAKHIR


بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalamualaikum... lamanya nda update blog... hihi ^_^ minggu ni..minggu terakhir si irsa alwani ni berlatihan industri..wah..hepinya....lepas tu blh suda fokus pada diri sdri...smntra tu kita rehat dlu sambil bisnes..lepas tu bru fikir pasal kerja.. 

Niat dihati mau uruskan rumah di kampung...sbb apa? lama da x urus rumah tu..nak buang mana benda yang nda dipakai..yg kasi semak je rmh tu..hahahaha.. aku peduli apa..sapa sruh beli barang yg x berfaedah kan...hee.. yang mana blh sedekah..mmg akan disedekahkan la..(jgn mbazir pula kn, xbgus utk diri)..hahahaha

Minggu terakhir ni macam diri ni nampak diam ja..xtau napa..yang sllu kacau pun malas nak layan..hihihi..apa2pun..mmg byk kenangan kat sini...smua di anggap macam keluarga irsa sendiri. Walaupun minggu ni minggu terakhir, x bermakna lepas ni x blh pegi ni opis..hahahaha..pdhl nnt msti dtg urus arwah pnya tanah jgak kt cni..kn kn..tp minggu depan..agaknya...kena dtg kt cni sbb mau htr report kat supervisor lg ^_^

Okla..nda tau suda mau taip apa lg..saja je mau kasi post bnda merepek mcm ni..hahaha,........nnt kita update pasal kita pnya bisnes lg erk...."aing botol" la pulak bisnes kite lg..hikhikhik...
babai......

from me....with love.

Monday, August 15, 2016

"BISNES"

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalamualaikum... lama nda update blog... nsib nda bsawang2 ni blog..hahahaha :P ini pun kita curi masa jap ye..hee.. Busy tu nda jua la..tp tidur itu lbih penting di kala waktu malam bagi diri ini sekarg... Almaklum la, time kuliah dulu..ada 2-3 jam jak kuliah 1hri tu..skg praktikal..8jam kita bkerja...ini lah dugaan nya,..hahahaahaaa..dugaan la sgt.. :P

Tajuk post kita kali ni, berkenaan dgn “BISNES”.. Yup!! Skg kita da smgt mau mulakan bisnes, tp..kena tunggu abis praktikal..bru blh mulakan semua projek yang selama ini “angan2 @ mimpi di siang hari”..hihihi.. ceta psl bisnes ni, dlu sejak di berhentikan krja di sbuah syarikat,  trus plan bisnes..masa tu bisnes kraf berasaskan kain felt. Yang ni mmg mula2 angan2 sja..time ikut kursus anjuaran FELCRA thn 2010, timbul ni idea sbnrnya..dan akhirnya..kraftangan tsbut mjd minat ..

Jadi, sapa2 ada angan2 tu..klau rasa ada kebolehan..kena usaha..baru mjadi..Cuma..jan jd mcm “IRSA ALWANI” ..kejap ada kejap ndada..mcm chipsmore.. :P bukan apa..masa di UA..eh eh..sjak bila pdai guna p’kataan ni..hahaha..fokus pd pelajaran, bisnes kraf kurang@jarang dibuat..bukan sbb xpdai bahagikan masa..tp..sbb si irsa ni bukan pandai..semua sbjek bru bljr di kampus tu..tiap sem msti ada “spoil” sbjek..yg akn bt kita stress abis2an :( tp Alhamdulillah, skg kita da abis study&exam..tgl praktikal dn konvo je inshaa Allah, November nnt :) doakan ye kwn2 :)

Ok, berbalik pd post kita ni..IRSA ALWANI perkenalkan bisnes yg bakal dibuat nanti..(INSHAA ALLAH)..
Tadaaa……

 



Jgn teliur aa..skdr pcubaan..hee..igt mau bt Pre-Order “air ziplock” hujg minggu ni..saja mau kasi abis serbuk minuman yg lama sblm try serbuk yg baru nnt..hahaha..

Okla..sampai disini sja..masa sgt mencemburui diri ku ini…huuuuuuuu :') tata..titi..tutuuuuu…


Saturday, August 6, 2016

I AM CRAFTER??


بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalamualaikum… tajuk kali ini pasal “KRAF”…hihihi… bagi yang nda cilale (tdk mengenali) diri ini.. “irsa alwani” ini datangnya ilham ketika berjinak dalam dunia “kraftangan”.. kerana diri ini suka sangat sama pelangi..maka tercetuslah nama ini.. itu sebab la “irsa” bukan nama sebenar..heeee…

Banyak kenangan dengan kraftangan ni…lamanya suda nda buat kraf..betapa rindunya..hee..Inshaa Allah, dimurahkan rezeki serta dipanjangkan umur…lepas intern kita mulakan bisnes kraf balik…

Irsa bukan la seorang krafter yg besar..dan irsa alwani selama ni beroperasi secara kecil-kecilan sahaja..dr zero irsa start..skg mau try buat ada “label” sdri..untuk puaskan hati..bukan itu saja..supaya hasil tangan irsa tu ada “copyright” kan?!...dan xada la yg “copypaste”..ye dok??...hahahahaha…wei..irsa..ko da sot ke ni…??

Di sini..di kongsikan gambar2 kraf irsa alwani terdahulu..hee..yg masih “newbie” urg bilang…




ini sikit jak ditunjuk ..sbnrnya..banyak lg gambar handmade irsa alwani...cuma xda watermark je..heee

Ok..ceta pasal irsa alwani ni...start bljr kraftangan dr thn 2010...sampailah ke ini..cumanya..sejak 2013-2016 ni..tempahan di hadkan sebab..semua barang2 kraf di kampung tercinta..nda sanggup berangkut bawa pegi kk..pegi kampus..dgn jarum..dengan benang...dengan kain2 felt..sungguh...xmmpu...hahaha...sebab nanti di kampus bukan fokus study..tp fokus kraf..hahaha..
klau ada tempahan..just ambil tempahan yang blh bt masa time cuti semester je la..hihi..tp klau brooch, keychain..sllu dipertimbangkan....klau handmade bantal...ok,...ni bfikir panjang..hahaha..
ni pula handmade pillow by irsa_alwani


hihi..post smua gambar ni...makin rindu la pula....huhuhuhu....oh kraf...miss u so much... :P

sampai disini saja la ye...nda tau suda mau taip apa...tangan ke sejukkan..opis ni sjuk..air-cond nda tau remote mana...huuu..angin sipu2 malu meniup tangan kunun...ok bye...
Wassalaam....salam sayang dari...

Friday, August 5, 2016

SALAM JUMU'AH

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين
وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي
 


Assalamualaikum…salam jumaat buat semua..
Hari ni irsa cuma mau share tentang apa yang istimewa pada hari “JUMAAT”…
Dalam bahasa arab iaitu “JUMU’AH” ..penghulu segala hari..
“jumaat dinamakan sebagai SAYYIDUL AIYAM iaitu penghulu segala hari (hari yang sebaik hari)”.

Rasulullah (S.A.W) bersabda: “Hari paling baik di mana matahari terbit pada hari itu adalah hari Jumaat, pada hari itu Adam Alaihissallam diciptakan, dan pada hari itu pula Adam dimasukkan ke dalam syurga, serta diturunkan dari syurga, pada hari itu juga kiamat akan terjadi pada hari tersebut terdapat suatu waktu di mana tidaklah seorang mukmin solat menghadap Allah mengharapkan kebaikan kecuali Allah akan mengabulkan permintaannya.”  (HR. Muslim)


Keistimewaan hari jumaat adalah “Hari Mustajab Berdoa”. Rasulullah (S.A.W) bersabda: “Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba Mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah SWT sesuatu kebaikan, melainkan Allah SWT memakbulkan doanya atau ia meminta Allah SWT melindunginya daripada sesuatu kejahatan, melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Tarmizi).

Hari Jumaat adalah masa yang mustajab untuk berdoa terutama pada dua waktu terbaik iaitu di antara:
a.     Imam duduk di atas mimbar sehingga solat selesai Jumaat.
b.     Pada akhir waktu Asar.


Selain itu, keistimewaan jumaat jua adalah hari dihapuskan dosa. Diampuni dosa-dosanya antara Jumaat tersebut dengan Jumaat sebelumnya. Sabda Rasulullah (S.A.W) : “Solat lima waktu (sehari semalam) dan Jumaat hingga Jumaat merupakan penebus-penebus dosa (ketika itu) selama tidak dikerjakan dosa-dosa besar” (Riwayat Muslim)

Pada hari jumaat jua la hari yang lebih utama untuk bersedekah. Ibnu Qayyim berkata: “Sedekah pada hari itu lebih utama dengan sedekah pada enam hari lainnya seumpama di sedekah pada bulan Ramadhan dibanding bulan-bulan lainnya.”



Okla..sampai disini saja irsa share, sebenarnya banyak lagi keistimewaan hari jumaat ni..pada hari ini jua banyak amalan yang digalakkan seperti memperbanyakkan selawat keatas Nabi Muhammad (S.A.W). Pada hari jumaat juga digalakkan untuk membaca surah Al-Kahfi. Semoga iman kita sentiasa dijaga dan dipertingkatkan..bukan saja pada hari jumaat…aamiin. 

salam sayang dari :

THROWBACK POST INSTAGRAM

بسم الله الرحمن الرحيم

الحمد لله رب العالمين والصلوة السلام على اشرف الأنبياء والمرسلين 

وعلى أله وصحبه أجمعين
رب اشرح لي صدري ويسر لي امري
وحلل عقدة من لسلني يفقح قولي

Assalamualaikum...salam eco campus?(eh..eh...adakah aku silap??..hahahaha....skg bukan di kampus..tp dkt jua la sama kampus "bertekad cemerlang"..heee...kali ni si irsa ni mau throwback post hujung tahun 2015 saja..bkn nda ada idea..tp post ni jua adalah nukilan spontan dari si irsa..[agak2 ada bakat terpendam dalam puisi ke aa?? ke pakar sastera?? adui baa...perasan la jua si irsa ni kan...hee...]

OK,..ni la dia nukilan tu....selamat membaca...dan jangan terasa ar...sentap ok sikit..hahaha..

Terkadang…
Hati ini sering merindui…
Pada insan yang mungkin hanya seketika..hadir di sisi…
Mencorak..melakar..mewarnai…
Tiap detik, setiap saat…

Terkadang…
Hati ini sering keliru…
Mana yang baik...mana yang buruk…
Mana jalan yang lurus..mana jalan yang berliku…
Adakah “syaitan” terus mengganggu?

Siapa tahu..terkadang itulah menyakitkan…
Siapa tahu..terkadang itulah membahagiakan…
Siapa tahu kan?!

Tapi…
Kenapa wujud rasa iri hati…
Kenapa wujud hasad dengki…
Paling menyakitkan lagi…
Wujud perasaan tidak puas hati…
Padahal...tiada yang sempurna di muka bumi ini..!
Kamu…
Kau dan dia…
Aku..? eh…nanti…
Kita…
Bicara diri entah apa2
Mengarang..mencarut…
Sekadar renungan semata-mata…
Tiada mengena dengan yang hidup…
Mahupun yang sudah tiada…

~ the end…or..can be continued? ~
irsa_alwani : #CARUTAN MENJADI
08:20 PM ; 21/12/2015 

ok, ini saja throwback post dari instagram @irsa_alwani...(sila la follow instagram tu)
salam rindu dan sayang...dari...